Het gevecht

Handelingen 16

19 Toen haar meesters zagen dat hun hoop op inkomsten verdwenen was, grepen zij Paulus en Silas en sleurden hen mee naar de markt, voor de stadsbestuurders. 20 En nadat zij hen naar de magistraten gebracht hadden, zeiden zij: Deze mensen verstoren de orde in onze stad. Het zijn namelijk Joden, 21 en zij verkondigen gewoonten die wij niet mogen aannemen en ook niet mogen naleven, omdat wij Romeinen zijn. 22 En de menigte kwam als één man tegen hen in verzet. En de magistraten rukten hun de kleren af en gaven bevel hen met stokken te slaan. (Handelingen 16:19-22)

Als Nederlanders kunnen we misschien niet zo goed begrijpen wat er hier gebeurd. Maar bijvoorbeeld hier in India zijn er vaak van dit soort angstige momenten dat een menigte zodanig van het pad afraakt dat er zelfs mensen vermoord worden. Op zo’n moment gaat men eigen rechter spelen en kan zelfs de politie er niets aan doen. En om midden in zo’n situatie terecht te komen is absoluut geen pretje.

Je voelt je als een voetbal tussen al die spelers die maar achter je aan rennen en je heen en weer schieten. Even op een rustige manier de situatie uitleggen zit er niet bij. En nu moeten we de vorige overdenking hier ook bij betrekken, want ook in deze situatie strijden wij niet tegen vlees en bloed, ook hier zijn kwade machten aan het werk.

We leven in een schepping die meer is dan de wetenschap ziet. De duivel heeft wel degelijk invloed op de maatschappij. Denk aan de films, het nieuws, we moeten weten dat ook hier de duivel invloed heeft. Het bijbelboek openbaring is er heel duidelijk over, de tijd komt er aan dat alle christenen hier op aarde de voetbal zullen worden.

We kunnen veel kritiek hebben op deze mensen. We weten dat hun motivatie van geen kant klopt, het is allemaal egoïstisch. Maar het heeft geen zin om hier tegen in te gaan, deze mensen staan niet open voor logica. En dat is het enige wat de duivel kan doen, de mensen zover krijgen dat ze niet meer logisch na kunnen denken.

Wij strijden niet tegen vlees en bloed, we strijden tegen geestelijke machten. Daarom is het zaak dat wij ons eigen gevecht gaan beginnen, het gevecht van het gebed. Want zo kunnen wij autoriteit nemen en bevrijding bewerkstelligen. Het heeft geen zin om onszelf te verdedigen, uiteindelijk zullen we daar nooit mee winnen. Maar in gebed zijn wij meer dan overwinnaars.

This entry was posted in 44 Handelingen. Bookmark the permalink.